Publicat pe

Inlocuim zaharul cu sirop de curmale

Sirop de curmale

Sirop de curmale

Sirop de curmale? Da, exista si un astfel de sirop. Desi multi dintre noi nu cunoastem aceste fructe, iata ca ele pot inlocui cu succes zaharul. Zi de zi incercam sa inlocuim zaharul si sa consumam alimente care nu contin acest ingredient. Oricat am vrea sa il ocolim, il gasim in foarte multe dintre produsele alimentare pe care le cumparam. Prin urmare, este indicat ca tot ceea ce preparam in casa sa nu mai contina zahar, ci inlocuitori ai acestuia. Ce facem insa cand vedem ca multi dintre inlocuitori au preturi foarte mari?! Ne facem propriul inlocuitor, acasa, rapid si gustos!

Siropul de curmale este un indulcitor lichid perfect si neprelucrat. Este mult mai ieftin, mai ales daca cumparati curmale uscate. Natural, usor gustos si simplu de facut, siropul de curmale va poate fi mereu la indemana. Intr-adevar, si curmalele contin zaharuri, insa sunt naturale si nu dauneaza organismului la fel ca zaharul procesat. In plus, curmalele contin si o multime de fibre foarte bune pentru intregul nostru corp.

Pentru a va prepara sirop de curmale acasa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Daca aveti curmale cu samburi, se spala si se indeparteaza samburii dupa care se hidrateaza fructele 15-20 de minute. Puneti curmalele cu apa intr-un blender si porniti la o viteza redusa pentru a permite ca curmalele sa se desfaca. Amestecati apoi la o viteza mai mare timp de cateva minute. In situatia in care nu dispuneti de un blender, puteti da curmalele prin masina de tocat. De asemenea, puteti utiliza un robot de bucatarie.

Nu este obligatoriu sa hidratati fructele, depinde de tipul de curmale alese si de cat sunt de mari sau zemoase. Optional, puteti adauga esenta de vanilie, scortisoara, zeama de lamaie sau alte condimente daca doriti un sirop aromatizat. O lingurita de zeama de lamaie ajuta la mentinerea siropului pentru mai mult timp. Totodata, apa poate fi inlocuita cu apa de cocos. Se toarna amestecul obtinut  intr-un borcan din sticla si se depoziteaza in frigider timp de pana la trei saptamani. In situatia in care doriti o pasta mult mai solida, amestecati curmalele doar cu 3-4 linguri de apa.

In cazul in care din zeama curmalelor doriti sa obtineti un sirop ca o miere lichida, procedeul este urmatorul: dupa hidratarea si maruntirea curmalelor, amestecul obtinut se pune intr-un tifon si se scurge zeama acestuia. Pasta ramasa se amesteca din nou cu apa. Se pune inca o data in tifon pentru a se mai scurge zeama cat mai multa. Zeama scursa se pune pe foc, se amesteca constant pentru a nu se lipi. Se lasa pana capata o consistenta ca a mierii. Nu tineti pe foc mai mult decat este necesar pentru ca siropul vostru sa nu fie ca un zahar ars.

Siropul de curmale, indiferent de cum este facut, poate inlocui zaharul in cafea, ceai sau ciocolata calda. Este indicat tuturor celor care urmeaza o dieta si care nu pot consuma cafeaua nici cu zahar, dar nici amara. Se poate adauga in orice produs dulce sau pe care il vreti indulcit, in iaurt, inghetata, in cerealele de dimineata. Utilizati sirop de curmale si ca topping peste fructe sau prajituri, peste legume la gratar, ca dressing pentru salate.

Curmalele sunt fructe foarte nutritive, cu un continut ridicat de glucide (78,80%). Pojghita subtire care inveleste curmala contine toate vitaminele (in afara de E si H). Aceste fructe contin si o cantitate mare de microelemente. Printre ele se afla fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan. Curmalele contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele. Se considera ca o curmala este necesarul minim pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Lasă un răspuns